Henri-Stoelman-Finalist-Haarlemse-Ondernemers-Prijs-2018Stoelman, blijven! Hij scoorde tijdens zijn militaire keuring op alle onderdelen 100%, of hij commando wilde worden. “Ach, waarom niet. Het leek me wel leuk.” Dat heeft Henri geweten. Hij is door grenzen heengegaan en doet dat nog steeds. Niet bij de commando’s, in 1983 zwaaide hij af. Het heeft hem wel gevormd tot wie hij nu is. Iemand die niet van ophouden weet én de trotse eigenaar van Stoelman Papierrecycling, een familiebedrijf. Hofleverancier en in 1914 begonnen door zijn opa, daarna stonden zijn vader en twee ooms aan het roer.

Henri werkte na zijn diensttijd bij Stoelman Papierrecycling in de productie, hard werken tegen een laag loon. Na vier jaar koos hij zijn eigen weg en werd salesmanager Europa voor een Nederlandse fabrikant van luchtzuiveringsinstallaties. Daar heeft Henri verkopen geleerd, dat noemt hij overigens zelf niet zo. “Ik kom aan tafel en sluit de deal, dat is een kwestie van gunnen, de taal spreken en doen wat je belooft. We hoeven geen vrienden te zijn om zaken te doen, het gaat wel om warmte en respect.”

Na een paar jaar werd Henri door zijn vader en ooms teruggevraagd, of hij directeur van Stoelman wilde worden. Een mooi compliment. Hij heeft toen een tegenvoorstel gedaan. “Niet in dienst, ik koop jullie liever uit.” De onderhandelingen hebben een jaar geduurd. Iedere zaterdag op kantoor en praten. Geld had hij niet, toch ging huisbankier ABN/AMRO met hem mee. Sinds 1992 staat Henri aan het roer, samen met zijn vrouw Anna. Zij is de controller en Henri onderneemt. “Met succes, de omzet is 400% gestegen en we doen zaken in 26 landen.”

“De vraag naar papier is onverminderd groot. Door internet gaan in karton verpakte producten de wereld over. Wij leveren de witte buitenkant van een kartonnen doos. We kopen wereldwijd in en alles komt naar Haarlem. Hier wordt het op de juiste manier gemengd en weer verspreid, naar papierfabrieken in het buitenland. Daarnaast handelen we in cellulose en restpartijen papier. Die handel gaat direct van verkoper naar koper. Ook in dat opzicht helpt internet mee. Vroeger moesten we overal naartoe om papier te controleren, nu delen we de informatie digitaal.”

En sporten? In de hal staat een old school racefiets, in perfecte staat. “Lang geleden gekocht in Italië, daar heb ik de Eroica Strade Bianche mee gefietst. Loodzwaar, maar wel gehaald. Fietsen doet Henri nog steeds, zo’n twee keer per week.

Bron: Jan Glas Pergezicht